rtvoost.nl

Iedereen in Zwolle kan zich de komende twee dagen een verzetsheld, Duitse soldaat of onderduiker voelen. De audiotoer Oorverdovend leidt deelnemers door de stad, waarbij de dilemma’s en emoties uit de Tweede Wereldoorlog worden ervaren.

Alle deelnemers krijgen oordoppen in en lopen op die manier door Zwolle in oorlogstijd. “Het verhaal van de verzetsstrijder is gebaseerd op drie dames die daadwerkelijk in het verzet hebben gezeten. Deelnemers ervaren wat voor gedachten en dilemma’s zij hebben gehad”, zegt gids Boaz van Tongeren.

Inleven in personage

Doel van de makers is om mensen zich helemaal in te laten leven in een personage uit de Tweede Wereldoorlog. Daarom worden ook objecten gebruikt die het geheel nog realistischer maken. Zo moeten deelnemers in een boek iets meesmokkelen, zoals een verzetsstrijder dat ook deed.

“Je krijgt oordoppen in en vanaf dat moment ben je niet meer jezelf, maar ben je iemand anders”, vertelt Van Tongeren. Deelnemen aan Oorverdovend kan op vrijdagavond en op de gehele zaterdag.

De Stentor
stentor

Zwolle – Op 4 en 5 mei kan het publiek in de huid kruipen van een onderduiker, een Duitse soldaat of een lid van het verzet. In de straten van het Cele-kwartier in Zwolle vindt dan de cinematische ervaring ‘Oorverdovend’ plaats.

Je ervaart de dilemma’s en emoties van een verzetsstrijder, een Duitse soldaat of een onderduiker ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Zwolle. Voor deze voorstelling krijg je een koptelefoon op en word je meegenomen in het verhaal door middel van audio-opnames met instructies en omgevingsgeluiden. Hierdoor verandert de openbare ruimte in het decor van een aantal scènes die zich afspelen in Zwolle tijdens de WOII.

De verhaallijnen zijn geconstrueerd op basis van materialen, beelden en verhalen, uit de archieven van het Historisch Centrum Overijssel. De indrukwekkende collectie heeft ons de mogelijkheid gegegeven om een voorstelling samen te stellen van ongeveer 25 minuten, waarin een reeks van gebeurtenissen ervaart, die ten tijde van de WOII hebben plaatsgevonden. Je doet dit door in de huid te kruipen van 1 van de hoofdrolspelers, die zijn gebaseerd op 2 of meerdere personen, die tijdens de WOII in Zwolle verbleven.

Voordat de voorstelling begint krijgt de deelnemer een e-mail met daarin de startlocatie. Op deze startlocatie krijgt hij of zij instructies voor de voorstelling van een crewlid.

rtvfocus zwolle

kruip in de huid van een onderduiker tijdens WOII in Zwolle

indebuurt.nl
image in de buurt

“Hallo mijn naam is Karl, Karl Wille, en vandaag ben jij even mij.” Dit is één van de eerste zinnen die we horen als we de interactieve wandeling ‘Oorverdovend’ door de Zwolse binnenstad beginnen.

Oorverdovend is een oorlogsfilm van Zwolse Theaters, maar dan voor je oren. Je kruipt in de huid van een verzetsstrijder, een Duitse soldaat of een onderduiker ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Zwolle en ervaart hun dilemma’s en emoties.

Retespannende wandelende voorstelling

Tijdens deze voorstelling volg je de instructies op van één van de personages door middel van een koptelefoon. Door alle omgevingsgeluiden en aanwijzingen die je hoort, heb je het gevoel dat ‘gewone’ mensen die rondlopen in Zwolle bij het spel horen. “Riep iemand dat nou echt links van mij? Hé, daar klopte iemand echt op de deur! Oh, nee toch niet. Dit was door mijn koptelefoon.” Wij hebben het een paar keer gedacht tijdens deze wandeling van dertig minuten door de Zwolse binnenstad én dat maakte het retespannend en interessant!

Echte verhalen

De verhaallijnen die je volgt tijdens je wandeling zijn geconstrueerd op basis van materialen, beelden en verhalen, uit de archieven van het Historisch Centrum Overijssel. De gebeurtenissen die je ervaart hebben dus daadwerkelijk plaatsgevonden in Zwolle tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Cibap studenten werken mee aan 4 en 5 mei-audiotour

Persoonsbewijzen, voedselbonnen, krantenartikelen en pamfletten uit De Tweede Wereldoorlog. Cibap-studenten ontwierpen een groot aantal attributen voor de audiotour ‘Oorverdovend’ die op 4 en 5 mei te beleven is in de Zwolse binnenstad.
Het is een onderdeel van het nationale theaterprogramma Theater Na de Dam. Daarom zetten theatermakers en artiesten zich op de avond van de Nationale Dodenherdenking in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Het programma loopt door tot en met 5 mei. In Oorverdovend lopen deelnemers met oordopjes in door de Zwolse binnenstad en horen met geluidsfragmenten het verhaal over de stad in de Tweede Wereldoorlog. Deelnemers ervaren de dilemma’s en emoties van een verzetsstrijder, een Duitse soldaat of een onderduiker.
De Cibap-studenten maakten voor de theatervoorstelling oranje armbanden die de Nederlanders op bevrijdingsdag in 1945 droegen. Op elke armband staat een origineel archiefnummer die net als alle andere middelen terug te vinden zijn in het Historisch Centrum Overijssel. Alle deelnemers aan de route door de stad ontvangen een flyer met een tijdlijn van de eigen personage en met archiefnummers uit het HCO. Ook deze flyer ontwierpen de studenten.
De Stentor
cibap studenten600-600